Titulka   >  Video reportáže
publikované: 26.09.2017 13:46  //  aktualizácia: 09.11.2017 15:09  //  zobrazené: 647

Konal sa 15. ročník Dní obce Močenok

15. ročník Dní obce Močenok v lesku ocenení aj vítania nového života

V tomto roku sa v našej obci pri príležitosti slávenia sviatku Povýšenia svätého Kríža konal už 15. ročník Dní obce Močenok. Oslavy sa začali už vo štvrtok 14. septembra 2017 v obradnej miestnosti obecného úradu, kde sa konalo slávnostné obecné zastupiteľstvo spojené s odovzdávaním ocenení pri príležitosti Dní obce. V tomto roku boli udelené trom občanom Ceny obce, trom Ceny starostu obce a bolo udelené jedno čestné občianstvo.

 

Boli udelené ceny obce, ceny starostu obce, aj čestné občianstvo

Čestným občanom našej obce sa stal spoluzakladateľ festivalu kresťanského divadla Gorazdov Močenok Michal Kováč-Adamov. „Dostal som kopu vyznamenaní od ministerstva, od kraja, nášho mesta, dokonca Zlatých Moraviec ako skoro rodiska a iné ceny, ale toto predstavuje popri cene Fra Angelica pre kresťanských vzdelancov rovnaké významné miesto, preto, že to môžem rozvíjať teraz na sto spôsobov. Po prvé, že sa cítim občanom a považujem to za nádherné, že to objavili predstavitelia Močenka. Po druhé, že je to uctenie nie mňa, ale toho, čo sme v spoločenstve zaujatých ľudí, ktorí organizujú Gorazdov Močenok, vlastne vyjadrili aj za druhých. Človek je len človek. Ak niečo robí, má radosť, že to nejaký dosah má, no a ak ste si všimli, že si to zaslúžim, tak je to skutočne aj ocenenie vyjadrujúce súčinnosť s obcou. Z celého srdca ďakujem,“ netajil dojatie Michal Kováč-Adamov.

Ceny obce boli na základe rozhodnutia obecného zastupiteľstva udelené Jozefovi Fúskovi za dlhoročnú prácu vo futbalovom klube a zapojenie sa do činností ochotníckeho divadla. „Ďakujem tým, ktorí ma navrhli na toto ocenenie. Nejaký rok som strávil pri športe, takže je to takým povzbudením do budúcnosti,“ tešil sa Jozef Fúska. Cena obce bola udelená aj Magdaléne Horňákovej za dlhoročnú prácu vo vedení hádzanárskeho klubu. „Je to mimoriadna udalosť a toto ocenenie patrí aj iným našim členom klubu – hráčkam a všetkým ostatným, ktorí sa pričinili, aby klub hádzanej išiel aj ďalej. Ocenenie si veľmi vážim,“ bola potešená Magdaléna Horňáková. Takisto bola Cena obce udelená aj Jozefovi Šuvadovi za dlhoročnú prácu v samospráve obce a organizovanie festivalu Gorazdov Močenok: „Ja by som v prvom rade povedal, že takýchto ocenených dnes v obci mohlo byť strašne veľa, pretože viacerí by si zaslúžili takéto ocenenie. Je veľa ľudí, ktorí naozaj v obci veľa robia. To, že vybrali práve mňa, ma do budúcna zaväzuje, aby som nestagnoval a snažil sa byť ešte aktívny pre túto obec.“

Rovnako trom občanom boli udelené Ceny starostu obce. Za dlhoročnú prácu vo vedení spolku Slovenského Červeného kríža si cenu prišla prevziať Regina Kohútová: „Veľmi ma potešilo toto ocenenie, ďakujem pánu starostovi aj obecnému zastupiteľstvu, ale najväčšia vďaka patrí našim darcom, ktorí chodia pravidelne darovať krv. Vďaka nim som toto ocenenie aj dostala.“ Bohuslav Lenčéš dostal Cenu starostu obce za dlhoročnú prácu vo vedení dobrovoľného hasičského zboru v našej obci. „Prevziať si ocenenie starostu obce mi bolo veľkou cťou. Nie som celkom presvedčený, či som ten pravý, ktorý mal byť takto ocenený, ale snáď je vidno našu prácu – celého zboru, nielen teda moju. Úprimne si želám z celého srdca, aby sme pomáhať blížnemu v tejto oblasti nemuseli veľmi často,“ poďakoval a zaželal si Bohuslav Lenčéš. Štefanovi Rábekovi bola udelená rovnaká cena, a to za hospodársky rozvoj obce a organizovanie spoločenských podujatí v obci Močenok. Štefan Rábek si ocenenie nemohol osobne prevziať.

„Je obrovským šťastím pre spoločenstvo, pre obec, keď má okolo seba ľudí, ktorí okrem svojich bežných povinností dokážu plniť aj úlohy spojené so športom, kultúrou, výchovou a ostatnými činnosťami. V Močenku máme kopec ľudí, ktorí si popri svojich základných povinnostiach dokážu splniť aj tieto úlohy. Ja som preto rád, že samospráva pri príležitosti Dní obce vždy oceňuje takýchto ľudí. Stalo sa tak aj dnes a dnešný deň je o to sviatočnejší, že sme udelili aj čestné občianstvo človeku, ktorý chodí od prvopočiatku do Močenka a je vlastne spoluautorom myšlienky festivalu Gorazdov Močenok. Je to pán Mišo Kováč. Myslím si, že on, ale aj všetci ocenení, či už to bola Cena obce Močenok alebo Cena starostu obce Močenok, si toto ocenenie za svoju prácu, za svoj príklad pre ostatných zaslúžia. Ja im blahoželám a prajem si, aby boli možno motiváciou a inšpiráciou aj pre ostatných,“ vyjadril podporu všetkým ľuďom pracujúcim v prospech obce starosta Roman Urbánik.

Štvrtkový program slávnostného obecného zastupiteľstva sa skončil v podvečerných hodinách a obec už bola pripravená na predĺžený víkend plný programu pre všetky vekové kategórie.

 

Druhý deň osláv v znamení detí a hudby

Piatok 15. september 2017 patril najmladším obyvateľom našej obce a koncertu. Popoludní sa v obradnej miestnosti obecného úradu stretli rodičia a ich ratolesti s vedením obce pri uvítaní detí do života. V krátkom kultúrnom programe sa prítomným predstavili škôlkari a školáci. Potom sa všetkým prihovoril starosta obce, ktorý mamičkám pozvaných detičiek odovzdal spolu so zástupcom starostu Petrom Sýkorom pamätné listy a malé darčeky. Pozvánku dostalo 29 rodín, ktorým sa v prvom polroku tohto roku narodilo dieťa. Všetky sa však slávnostného uvítania nemohli zúčastniť. „Krásne to je. Malý to zvládol super. Pozeral sa, zaujímalo ho to. On už je taký väčší, takže je to v poriadku a bola to naozaj veľmi pekná akcia,“ bola spokojná mamička malého Jakubka Martina Lenčéšová.

Zaujímavé podujatie, aké sa v našej obci nekonalo už viac ako 20 rokov, sa páčilo rodičom aj organizátorom. Neuveriteľné množstvo farebných kočíkov v chodbe úradu, veľa milých detských úsmevov, cumlíkov, zvedavých pohľadov na nových ľudí, ale aj plač či spinkanie počas celej akcie očarilo každého. „V celej tej škále rôznych podujatí, ktoré počas roka v obci organizujeme, sme pociťovali, že potrebujeme ešte doplniť jednu vec, a to je stretnutie s našimi najmenšími občanmi, ktorí sa v danom kalendárnom roku narodia. V predchádzajúcom období obecné zastupiteľstvo schválilo VZN, ktoré hovorí o podpore mladých rodín a ich detí a v nadväznosti na to sme sa rozhodli organizovať aj vítanie týchto našich občanov do života. Prvýkrát počas tohtoročných Dní obce sme pozvali rodičov s deťmi do obradnej miestnosti obecného úradu a sme veľmi radi, že naše pozvanie prijali, pretože aj takéto stretnutia sú veľmi dôležité a myslím si, že sú to aj také radostné a pamätné chvíle nielen pre rodičov, starých rodičov, ale aj nás všetkých, ktorí tu v obci žijeme,“ mal radosť zo záujmu rodičov o akciu starosta Močenka Roman Urbánik.

Program po vítaní detičiek do života pokračoval večer koncertom. Prvým hudobným hosťom tohtoročných Dní obce bola hudobná skupina AC+, ktorá si pripravila repertoár zložený zo svojich aj prebraných populárnych piesní. Na tanečnom parkete postupne pribúdali hostia, až sa parket takmer zaplnil a množstvo ľudí si koncert vychutnávalo aj obďaleč. „Na začiatku tu skoro nikto nebol, ale nakoniec tu bolo veľmi veľa ľudí, čo sme veľmi prekvapení a teší nás to, samozrejme. My máme skoro všade dobrú atmosféru. My s tým tak trošku aj počítame, že sa ľudia budú baviť, a veríme tým pesničkám, čo hráme. Boli sme milo prekvapení, že aj tie naše staré ste tu dokonca poznali a spievali si ich. Bolo to super,“ pochvaľoval si líder kapely AC+ Juraj Ďuri Trebula.

Po koncerte sa návštevníci pobrali domov, aby mohli areál obecného úradu navštíviť zasa v nasledujúci deň – v sobotu, ktorá bola na program pre návštevníkov naozaj bohatá. 

  • Konal sa 15. ročník Dní obce Močenok

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top