Titulka   >  Video reportáže
publikované: 01.06.2017 11:54  //  aktualizácia: 06.07.2017 11:41  //  zobrazené: 612

Každoročné slávenie sviatku svätého Urbana

Omši vo vinohradoch prialo počasie

Každoročne 25. mája slávi cirkev sviatok svätého Urbana – patróna vinohradníkov. V južnej časti Slovenska, kde sa pestujú vinice, je tento svätec známy a uctievaný už niekoľko storočí. Aj v našej obci si vždy uctievame sviatok patróna vinohradníkov svätého Urbana omšou v kaplnke vo vinohradoch, nesúcej jeho meno. V tomto roku sa veriaci a vinohradníci zišli na slávnostnej svätej omši pred Kaplnkou svätého Urbana v piatok 26. mája, aby si svätca uctili. Omšu celebroval Marián Šuráb. Počas omše spievali členovia mužskej speváckej skupiny Močenskí speváci. „Je to trocha iná svätá omša.Samozrejme, v kostole to je všetko pripravené, je to krytý priestora tak ďalej, takže v Božej prírode je to síce pripravované, ale improvizované.A v tom je to čaro, že neviete, čo vás môže prekvapiť – samozrejme, na prvom mieste počasie. Čo sa týka intenzity slávenia, je to taká radostná atmosféra. Netreba tu hovoriť a kázať ťažko a dlho, ale je potrebné vytvoriť radostnú atmosféru. Predsa len si ešte uvedomujeme to, čo už mnohí nechcú počuť:že Božie požehnanie potrebujeme. Potrebujeme ho aj v takejto veci, ako je oblasť úrody.Takže je dobre, keď dnešní ľudia vedia ďakovať. To je jedna z vecí, ktorými sa odlišujeme od iných tvorov –vieme ďakovať Bohu,“ zhodnotil omšu v krásnom prostredí vinohradov a polí MariánŠuráb.

Po slávnostnej omši, ktorej sa zúčastnili desiatky veriacich, sa konalo agapé v podobe pohostenia gulášom a vínom.Pre účastníkov svätej omše guláš pripravil Spolok urbárov a želiarov.O vínosa postarala základná organizácia Slovenského zväzu záhradkárov v našej obci. Pre deti boli pripravené súťaže, hry a opekačka. „Pri tejto príležitosti už tretí rok podávame guláš. Sme radi, že môžeme aj taktoprispieť k tomu, aby to bolo také slávnostnejšie,“ myslí si predseda Spoločenstva urbárov a želiarov v Močenku Ernest Vereš. „Pre nás záhradkárov je to veľká česť, hoci nás to stojí dosť roboty.Ale bez roboty nič nie je,“ – povedal nám s úsmevom predseda ZO Slovenského zväzu záhradkárov v Močenku Marián Švondra – „Nás teší, keď sem toľko ľudí príde a cítia sa spokojní.To je pre nás to hlavné.“ Ľudia sa po omši zdržali vo vinohradoch v družných debatách pri dobrom jedle a víne až do večera.

  • Každoročné slávenie sviatku svätého Urbana

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top