Titulka   >  Video reportáže
publikované: 21.11.2016 11:03  //  aktualizácia: 13.01.2017 11:51  //  zobrazené: 393

1. výročie úmrtia Kardinála Korca

1. výročie úmrtia Kardinála Korca

Pri príležitosti 1. výročia úmrtia nitrianskeho emeritného biskupa a kardinála Jána Chryzostoma Korca sa uskutočnila v pondelok 24. októbra 2016 vo farnosti Močenok spomienková slávnosť s uvedením príležitostnej poštovej pečiatky. Podujatie zorganizoval Klub filatelistov 52-46 v Močenku a Klub kresťanskej mládeže, Močenok v spolupráci s Farnosťou Močenok. Spomienková slávnosť začala slávením zádušnej svätej omše o 18.30 hod. vo farskom kostole v Močenku, ktorej predsedal farár Farnosti Močenok Peter Michalov a koncelebroval kaplán Ľuboš Mihálka.

Po svätej omši pokračovalo podujatie v miestnom pastoračnom centre za prítomnosti vzácnych hostí: licenciáta kanonického práva Petra Tibenského, ktorý bol osobným tajomníkom otca kardinála, sestry Františky Schrekovej a doktorky Januškovej, ktorá sa podieľala na zabezpečení lekárskej starostlivosti pre otca kardinála. Príležitostnú poštovú pečiatku požehnanú farárom farnosti predstavil prítomným predseda Klubu filatelistov Jozef Kútny. Vo svojom príhovore zdôraznil veľmi častú otázku otca kardinála: „Čo čaká Európu bez Boha?” Zároveň poukázal na svedectvo života kardinála, z ktorého môžeme vidieť, že jedine vierou v Ježiša Krista zachránime Európu. Otvorenie Knižnice viery kardinála Korca v Močenku, ktorá bola zriadená ako prvá na Slovensku pred siedmimi rokmi, priblížil prítomným predseda Klubu kresťanskej mládeže Juraj Lenický. Pripomenul, že otec kardinál vydával svedectvo o Kristovi a cirkvi nie v pokojných časoch, ale v dobe krutého prenasledovania cirkvi. Pomocou a posilou v prežívaní nášho kresťanského života nám môžu byť aj početné knihy otca kardinála, ktoré sú jeho duchovným testamentom. Sestra Františka si zaspomínala na príchod kardinála do Nitry a poukázala na mnohé problémy v materiálnej i duchovnej oblasti, ktoré musel riešiť ako nový diecézny biskup. Bývalý tajomník kardinála Korca, otec Peter, vyzdvihol vzťah kardinála, ktorý prechovával k Močenku. Povzbudil veriacich, aby sa nebáli prosiť si od Nebeského Otca, pripomenul im príhovor otca kardinála, aj veľké veci. „Ak si vás nosil vo svojom srdci a pomáhal vám za svojho života, o čo viac to môže urobiť teraz po svojej smrti, keď máme nádej, že je už v nebeskej sláve”, zdôraznil otec Peter. Na slová otca Petra nadviazal bývalý starosta Močenka Jozef Šuvada a priblížil svoje zážitky a spoluprácu s kardinálom, najmä v oblasti prípravy festivalu Gorazdov Močenok.

Dôstojnosť celej spomienkovej slávnosti bola umocnená moderovaním podujatia farárom Petrom Michalovom a hrou na klavír i spevom Moniky Leššovej. Na záver spomienkovej slávnosti, po modlitbe a požehnaní, zaspievali prítomní veriaci pieseň Bože, čos¢ ráčil slovenskému rodu, ktorá ukončila toto významné podujatie.

  • 1. výročie úmrtia Kardinála Korca

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top