Titulka   >  ŽIVOT V OBCI   >  Organizácie
publikované: 15.07.2015 08:43  //  aktualizácia: 24.03.2021 10:36  //  zobrazené: 5327

Občianske združenie RUBÍN

Občianske združenie RUBÍN je obnovou Zväzu zdravotne postihnutých ZO Močenok, ktorá pôsobila v obci od roku 2003. Počas 10 rokov činnosti sa zaslúžila o pomoc zdravotne postihnutým ľuďom, riešenie ich zdravotných i sociálnych  problémov, ale v nemalej miere sa starala aj o rozvoj obce. Transformácia na OZ RUBÍN prebehla registráciou na Ministerstve vnútra v Bratislave dňa 6.6.2014. Táto organizácia združuje zdravotne postihnutých občanov, dôchodcov a sympatizantov z obcí Močenok, Hájske, Horná Kráľová, Šaľa a Zbehy a má 296 členov.

Združenie napĺňa svoje hlavné ciele najmä týmito formami:

  • ochranou a presadzovaním záujmov znevýhodnených skupín
  • pomocou občanom s ťažkým zdravotným postihnutím a ich rodinám poskytovaním všestrannej pomoci a služieb v sociálnej oblasti, za účelom prekonávania dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia
  • odbornou technickou pomocou a poradenstvom, pri vytváraní vhodného prostredia pre občanov s ťažkým telesným postihnutím, pri odstraňovaní a prekonávaní architektonických bariér
  • pomocou pri výbere vhodnej kompenzačnej pomôcky
  • ochranou a podporou zdravia športovými aktivitami medzi zdravotne postihnutými deťmi a mládežou
  • poskytovaním sociálnej pomoci, zachovávaním a spoznávaním kultúrnych hodnôt, zvyšovaním úrovne vzdelávania, výchovy ako i spoločenského uplatnenia prostredníctvom podpory vzdelávania a celoživotného vzdelávania

Cieľom združenia je ochrana a podpora zdravia a vzdelávania v tejto oblasti a to s primárnym zameraním na skupinu zdravotne postihnutých ako aj širokú verejnosť.

Prevažujúcu časť aktivít tvoria liečebné a preventívne pobyty v kúpeľných zariadeniach:
v roku 2010 rekondičný pobyt v Ždiari v hoteli Magura, v blízkosti Belianskych Tatier a návšteva termálneho kúpaliska Vrbov,
v roku 2011 ozdravujúci liečebný pobyt v Sklených Tepliciach v kúpeľnom dome Park,
v roku 2010 a roku 2011 relaxačno-liečebný pobyt v Senci hotel Družba, v blízkosti Slnečných jazier,
v roku 2012 a 2013 rekondičný pobyt v Liptovskom Jáne hotel AVENA, v Jánskej doline, spojený s návštevou termálneho kúpaliska Bešeňová a kúpeľov Lúčky,
v júni 2014 liečebný pobyt v Dudinciach hotel Flóra,

v roku 2015 ozdravný pobyt vo Vyšných Ružbachoch,

v roku 2016 liečebno-relaxačný pobyt v Sklených Tepliciach,

v roku 2017 rekondičný pobyt vo Vyšných Ružbachoch, jesenný pobyt v kúpeľoch Nimnica,

v roku 2018 liečebno-ozdravný pobyt vo Vyšných Ružbachoch a v kúpeľoch Turčianske Teplice,

v roku 2019 rekondičný pobyt v kúpeľoch Brusno a liečebný jesenný pobyt v kúpeľoch Turčianske Teplice. 

Počas pobytov v kúpeľoch je poskytovaná plná penzia a možnosť využitia rôznych procedúr ako sú klasická masáž, parafínové zábaly, rašelina, elektroliečba, masážne kreslo, plynové vrece, vírivka, či sauna.
Nielen členovia združenia ale i široká verejnosť občanov majú k dispozícii masáž na tepelnej akupresúrno-masážnej posteli Ceragem V3 s infračerveným žiarením a liečivým kameňom Jadeit/Nefrit, ktorá napomáha pri terapii bolestí svalov, kĺbov, stuhnutej chrbtice a podporuje krvný obeh. Ďalšou službou ponúkanou členom je masáž krčnej chrbtice tzv. golierom.
OZ Rubín organizuje tiež kultúrno-relaxačné pobyty: napríklad navšteva Baziliky v Ostrihome, zájazd na Moravu, do Moravského krasu-Macocha,  poznávací zájazd do Prahy, návšteva Tatranského ľadového dómu na Hrebienku vo Vysokých Tatrách, návšteva Tricklandie v Starom Smokovci a mnohé iné. Dvakrát do roka združenie prichystá návštevu termálnych kúpalísk Podhájska, Veľký Meder, Győr, Vincov les.

Okrem relaxačných pobytov členovia so záujmom navštevujú aj kultúrne podujatia. Využívajú relatívnu blízkosť Bratislavy, kde si v SND v Bratislave mali možnosť pozrieť operu Nabucco a Aida od Verdiho, balet Labutie jazero a Luskáčik od Čajkovského, činohru Tančiareň a Tri sestry od Čechova. S veľkým kultúrnym zážitkom odchádzali z muzikálu Osmy svetadiel, Bedári a Cats ( Mačky) na Novej scéne Bratislava. Divadlo Andreja Bagara v Nitre tiež niekoľkokrát navštívili, kde mohli vidieť muzikály - Divotvorný hrniec od Jozefa Bednárika, Adam Šangala, Sladká Charity, Tisícročná včela, divadelné hry Statky zmätky, Sudcove starosti, Agáta hľadá prácu, Dievča bez vena, Gazdina roba, Dámsky krajčír. Zaujímavé bolo aj predstavenie Alexandrovcov v Nitre, či koncert skupiny Spirituál kvintet v jaskyni v Moravskom krase a ďalšie podujatia.

Každoročne sa OZ Rubín zúčastňuje súťaže vo varení guláša na Dňoch obce Močenok. V roku 2011 sa umiestnilo na prvom mieste a v roku 2012 a 2013 získalo tretie miesto. V predvianočnom čase sa členovia radi stretnú na Mikulášskom posedení, kde si každý člen odnesie balíček a každoročne pripravujú tiež vianočné  posedenie spojené s oceňovaním jubilantov, ktorí v danom roku oslavujú okrúhle výročie.

Od roku 2017 sa stal tradíciou aj Deň zdravia, na ktorom formou prednášok a praktických ukážok prebieha vzdelávanie v oblasti starostlivosti o zdravie a poskytuje sa základné vyšetrenie zdravotných parametrov- cholesterol, krvný tlak, glykémia a iné.

Veľkú podporu poskytuje združenie pravidelne aj organizátorom festivalu Gorazdov Močenok a stal sa súčasťou aj akcie ku Dňu matiek - Míľa pre mamu.

Finančné prostriedky na činnosť OZ RUBÍN získava od sponzorov, z rozpočtu obce a členských príspevkov.

Mgr. Eva Molnárová
 

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.



ŽIVOT V OBCI

ÚRADNÁ TABUĽA

Fotogalérie

Vianočné trhy 2022

Vianočné trhy 2022

1445

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top