Titulka   >  ŽIVOT V OBCI   >  Kultúra
publikované: 27.01.2016 09:17  //  aktualizácia: 19.03.2021 13:05  //  zobrazené: 5279

Močenskí speváci

 

Močenskí speváci

 

Túto skupinu tvoria dobrovoľníci - muži, ktorí chcú šíriť zachovať a tvoriť piesne, ktoré už v dávnej minulosti naši predkovia spievali vo svojom voľnom čase, pri práci a pri rôznych príležitostiach počas roka. V piesňach a slovách sa odráža skromnosť, pracovitosť, súdržnosť a láska Močenského ľudu. Skupina spevákov nevznikla naraz. Niektorí jej členovia spievali v Močenčanke. Postupne však vytvorili v roku 2010 novú samostatnú skupinu - Močenskí speváci. Medzi tých, ktorí boli pri jej vzniku patrill pán Štefan Lenčéš, Cyril Lenčéš, Gabriel Packa a František Rehák. K nim postupne pribudli ďalší - Štefan Kolenčík, Jozef Kohút, Marián Horváth, Štefan Boháč, Vladimír Lenčéš a Ján Gupka. Ich prvé vystúpenie bolo v roku založenia, v roku 2010, na Sitne pre zahraničných Slovákov. Postupne niektorí odišli, avšak prišli noví, ako bol Ing. Milan Halomi, Ing. Jozef Šuvada, Ján Peli, Miroslav Fábik a Štefan Lenčéš ml.

Prvým vedúcim skupiny bol Štefan Lenčéš, ktorého nahradil Ing. Milan Halomi v roku 2018. Rok 2019 bol pre nás veľmi smutný, pretože nám zomreli traja naši speváci: Cyril Lenčéš, Štefan Lenčéš a Ing. Milan Halomi. Ich hlasy nám veľmi chýbajú.

Na harmonike, akordeóne nás doprevádza František Rehák a na heligónke a bicie Jozef Kohút. Na ozembuchu a ak je to potrebné na akordeóne ich vie zastúpiť Marián Horváth. Na bicích hrá Jozef Kohút, na "ozembuchu" Marián Horváth a v prípade potreby aj Jozef Kohút.            

Vystupujeme s piesňami na lokálnej úrovni v našej obci pri rôznych kultúrno-spoločenských akciách, ďalej v okolitých obciach, v okrese, v kraji a v ďalších mestách Slovenska i v zahraničí - Maďarsku a v Čechách. Nahrali sme dva CD nosiče (2015 a 2018).

Ďakujeme Obecnému úradu v Močenku, ale aj doposiaľ najväčšiemu sponzorovi Jozefovi Benčíkovi a ďalším sponzorom, ktorí nás podporovali a podporujú.

Pevne veríme, že aj naďalej budeme našimi piesňami a  hlasmi prinášať radosť všetkým, ktorí majú radi folklór.  

 

Ing. Jozef Šuvada

vedúci speváckej skupiny

  • Močenskí speváci uviedli prvý CD nosič na trh

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.



ŽIVOT V OBCI

ÚRADNÁ TABUĽA

Fotogalérie

Vianočné trhy 2022

Vianočné trhy 2022

1445

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top