Titulka
publikované: 14.07.2015 13:50  //  aktualizácia: 14.07.2015 13:51  //  zobrazené: 7858

Klub amatérskych výtvarníkov

Jedným z obľúbených koníčkov a kultúrnych prejavov v Močenku je aj amatérske výtvarníctvo. Činnosť neprofesionálnych umelcov, teda aspoň tá, ktorá sa dá doložiť na základe istých dokumentov, sa v obci datuje od roku 1930. Vtedy sa najmä maľovaniu venovalo viacero Močenčanov, avšak pracovali samostatne, neorganizovane. Kronika hovorí, že v tomto období tu žil vynikajúci výtvarník Michal Salcman. Je zaujímavé, že bol židovského vierovyznania, ale obrazy s náboženskými motívmi maľoval aj pre kresťanské rodiny. Mnoho výjavov zvečnil na sklo. Niekoľko z jeho diel vlastní rodina Hanákovcov, ktorá žije v časti Chalupy.

Spomedzi výtvarníkov, ktorí tvorili ešte pred druhou svetovou vojnou, treba spomenúť maliarov Alexandra Benčíka, Jozefa Sysela, Rudolfa Kompasa, pani Schmitmajerovú, rezbárov Jána Hadnagya, pána Šötöta a pána Grúla, ktorý vytváral tepané práce. Po vojne na umeleckú tradíciu nadviazali ďalší močenskí občania, spomedzi ktorých aj dnes aktívne pôsobia Ján Stacho, Michal Bleho, Pavol Gajdošík, Jiřina Gašparíková, Tibor Lešš, Vladimír Soroka, Katarína Boháčová, súrodenci Bollovci, Zuzana Lenická, Imrich Csiba, Tibor Pápež a iní. Vynikajúci výtvarník Vojtech Straňák, žiaľ, už nie je medzi nami.

V roku 1992 prišli Ján Stacho, Július a Magdaléna Vörösovci, Marek Horňák, Imrich Tóth, Michal Bleho a Imrich Túroci s podnetom, aby sa aktivita močenských výtvarných umelcov organizačne zastrešila, čo by umožnilo pripravovať spoločné výstavy a uľahčovalo účasť na celoslovenských prehliadkach amatérskej tvorby. Vtedajší starosta obce Ing. Jozef Šuvada prejavil pre takúto aktivitu pochopenie a obecný úrad im poskytol miestnosť v budove bývalej meštianky, kde sa pravidelne stretávajú, vymieňajú si skúsenosti a riešia organizačné otázky.

Klub neprofesionálnych výtvarníkov Močenok združuje takmer 30 amatérskych umelcov, medzi ktorými prevažujú maliari, ale sú medzi nimi aj rezbári, 1 vyšívačka obrazov, 2 pletačky a umelecký stolár. Od svojho vzniku pripravil niekoľko výstav - v Dubnici nad Váhom, Trenčíne, Bratislave, Humennom, na Agrokomplexe v Nitre, v Sebechleboch, no a samozrejme aj v domovskej obci. Veľmi peknú, bohatú a pestrú výstavu pripravili v roku 2003 v priestoroch Kultúrneho strediska Močenok pri priležitosti 890. výročia prvej písomnej zmienky o obci. Z celoštátnych prehliadok si močenskí výtvarníci už odniesli niekoľko významných ocenení - od čestných uznaní až po prvé miesta

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.



ŽIVOT V OBCI

ÚRADNÁ TABUĽA

Fotogalérie

Vianočné trhy 2022

Vianočné trhy 2022

1445

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top