Titulka   >  OBEC
publikované: 14.07.2015 12:50  //  aktualizácia: 14.07.2015 12:51  //  zobrazené: 10343

Geografia

Močenok je svojou veľkosťou, počtom obyvateľov, ekonomickou silou a rozvojovými perspektívami jednou z najvýznamnejších, ale aj najznámejších slovenských obcí. Administratívne patrí do okresu Šaľa. Obec sa rozkladá v úrodnej oblasti na juhozápadnom okraji Nitrianskej pahorkatiny medzi riekami Váh a Nitra. Preteká ňou – v smere zo severu na juh – potok Dlhý kanál, ktorý sa ľudovo nazýva Zúgov. Severná a severovýchodná časť obce je zvlnená, zatiaľ čo južná a juhozápadná rovinatá. Stred obce sa nachádza v nadmorskej výške 141 m, no najvyššie miesto v chotári, ktorého pôdu tvoria černozem a v údolných častiach lužné vrstvy, dosahuje až 183 m. V juhovýchodnej časti katastrálneho územia, ktorý patrí do važsko-dunajského priestoru, sú v hĺbke okolo 60 metrov veľké zásoby pitnej vody.
Dedina leží v pásme mierneho podnebia s množstvo slnečných dní v roku. Zatiaľ čo leto sa tu vyznačuje horúcim počasím, neraz však s búrkami i krupobitím, zimy necharakterizujú silné mrazy. Pravda, v posledných rokoch aj tu, ako na celom Slovensku, možno pozorovať isté extrémne výkyvy.

Obcou prechádza štátna cesta, ktorá je odbočkou z hlavného cestného ťahu Bratislava – Nitra. Vetví sa tu dvoma smermi – do Nitry a popri podniku Duslo a. s. do Šale. Močenok je od Nitry vzdialený 18 km a od Šale 14 km, celkom blízko je aj Sereď. Jeho pôvodný pôdorys bol vretenovitý, ale výstavbou nových štvrtí, ako sú Rokošová a Za kostolom, sa v druhej polovici 20. storočia zmenil. Najstaršou v obci je časť nazývaná Chalupy, v ktorej možno vidieť terasovito nakopené domy a úzke, krivolaké uličky.

 Obec dnes tvorí okolo 4 600 hektárov katastrálneho územia.

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top