Titulka   >  Video reportáže
publikované: 23.02.2017 10:28  //  aktualizácia: 31.05.2017 12:31  //  zobrazené: 9965

Výskyt prenosného ochorenia Svrabu

Výskyt svrabu v Močenku

Počas uplynulých týždňov rodičov detí navštevujúcich materskú školu v našej obci rozrušila správa o výskyte prenosného ochorenia – svrabu. Toto ochorenie, ako aj podozrenie naň podlieha povinnému hláseniu regionálneho úradu verejného zdravotníctva.. „Regionálnym úradom verejného zdravotníctva nám bolo oznámené, že sa nachádza v našej materskej škole dieťa, ktoré bolo infikované týmto ochorením. Boli nám poskytnuté informácie, aké opatrenia máme prijať, čo všetko máme urobiť,“ potvrdila informáciu riaditeľka materskej školy Soňa Hippová.

Svrab sa v našej obci vyskytol zatiaľ iba v materskej škole.Nikde inde výskyt ochorenia nebol hlásený. Počas jarných prázdnin bola prevádzka materskej školy prerušená.V tomto obdobíjej pracovníci čistili a dezinfikovali interiér. „Išlo hlavne o dodržanie hygieny, dezinfekciu prostredia, hračiek, kobercov.Tepovali sme koberce, všetky možné prostriedky, ktoré nám boli odporučené, sme sa snažili zohnať, takže smeurobili v materskej škole všetky opatrenia pre to, aby sme zamedzili ďalšiemu šíreniu tohto ochorenia. V materskej škole sa každé ráno realizuje ranný filter, to znamená, že učiteľka pri prijímaní dieťaťa dieťa zdiagnostikuje– zistí, či kašle, či má nejaké soplíky, alebo teda v tomto prípade nejaké vyrážky. Ak má nejaké podozrenie, zavoláme rodičovi a rodič si príde pre dieťa a následne ide k lekárovi,“ vysvetlila postup materskej školy Soňa Hippová.

Podľa regionálnej hygieničkyKataríny Tinákovejnie je výskyt ochorenia viazaný na sociálne prostredie s nižším hygienickým štandardom.Z tohto dôvodu môže byť napríklad pri prehnane čistotných ľuďoch aj prehliadnuté a aj oni sa môžu stať zdrojom nákazy. „Pôvodca nákaz je parazit – roztoč zákožka svrabová. Mrazivé teploty a slnko ju ničia. Mimo ľudského tela a vo vlhkom prostredí vydržia zákožky približne dva dni. Svrab je  infekčné ochorenie s nálezom vyrážok na koži. Môžu to byť svetločervené papuľky, veľkosti špendlíkovej hlavičky, ktoré sa čiarkovito predlžujú (sú to chodbičky, ktoré si razia samičky a kladú v nich vajíčka). Tieto vyrážky sa u dospelých môžu vyskytovať najčastejšie na miestach medzi prstami, na zápästí, pod pazuchami, v krížovej oblasti, v okolí  pupkau žien, v oblasti genitálií, na vnútornej strane stehien. U malých detí sa môžu vyskytovať  po celom tele.Typické je svrbenie po zahriatí a v noci,“ spresnila informácie Katarína Tináková.

Svrab sa prenáša z kože na kožu.Človek sa ním môže nakaziť priamym telesným kontaktom s infikovanou osobou.Prenos je možný aj prostredníctvom posteľnej bielizne alebo uterákov.Krátkym podaním ruky ani bozkom sa nákaza neprenáša. „Inkubačná doba je v priemere 3 – 4 týždne.Po prekonaní ochorenia imunita neexistuje.Človek si nevytvorí ochranné protilátky,preto sa môže opakovane osoba infikovať. Základným princípom je ale izolácia a liečba chorého. Po začatí liečby sa už po 24 hodináchčlovek stáva neinfekčný. Ochorenie nespôsobuje komplikácie a nie je smrteľné,“ popísala ochorenie hygienička.

Preventívne opatrenia proti chorobe sú všeobecné – je potrebné dodržiavať hygienu, vyhýbať sa telesnému kontaktu s neznámymi, nepoužívať cudziu posteľnú bielizeň alebo uteráky. V prípade nakazenia sa chorobou je potrebné uteráky, posteľnú bielizeň a podobne vyprať na vysokej teplote a vyžehliť.Matrace, pohovky a iný čalúnený nábytok je nutné vystriekať prípravkom na roztoče a postupovať podľa návodu výrobcu.

„Toto ochorenie sa vyskytuje na celom svete. Postihuje všetky vrstvy obyvateľstva, vrátane detí a dospelých. Šíri sa hlavne v kolektívnych zariadeniach, kde žijú ľudia v tesnom kontakte – v rodinách, internátoch, nemocniciach a podobne. Hlásené prípady zaznamenávame každoročne aj na Slovensku a za posledných päť rokov sa počty ochorení pohybovali od 1437 do 2017 prípadov. V okrese Šaľa bolo v roku 2016 hlásených 36 ochorení na svrab,“ uviedla štatistiku výskytu ochorenia Katarína Tináková.Podľa štatistických údajov sa svrab vyskytuje aj v okolí Močenka každoročne.Možnosť, že sa objaví v niektorom zo zariadení či na inom mieste v obci je stále teoreticky možná.Do budúcnosti ju, žiaľ, nemôžeme vylúčiť.

  • Výskyt prenosného ochorenia Svrabu

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top