Titulka   >  Video reportáže
publikované: 28.09.2017 18:32  //  aktualizácia: 09.11.2017 15:08  //  zobrazené: 546

Sobotný program Dní obce Močenok pokračoval aj napriek upršanému ránu

Sobota sa niesla v znamení mimoriadne bohatého a rôznorodého programu

Oslavy Dní obce Močenok v sobotu 16. septembra 2017 pokračovali napriek upršanému ránu. V areáli obecného úradu sa zišlo 18 družstiev variacich guláše. Prichádzali jarmočníci, gazdinky s upečenými smatankovými koláčmi, deti vystupujúce v dopoludňajšom programe i návštevníci. O desiatej predpoludním boli otvorené: jarmok, výstavy v spoločenskej sále obecného úradu i sobotňajší program. Návštevníkom sa na pódiu predstavili detičky z materskej školy, detskej folklórnej skupiny Malý Matičiarik, základnej umeleckej školy, Karate Močenok a detského folklórneho súboru Lipinka z družobného mesta Vracov z Moravy.

Zároveň s programom sa konali kvôli zlému počasiu vo vestibule kina hry detí a vyrezávanie tekvicových strašidielok.

Po vystúpeniach detí a mládeže na javisku sa starosta obce so sprievodom krojovaných dievčat prešiel jarmokom, privítal jarmočníkov aj družstvá pripravujúce súťažné guláše. Už dopoludnia boli sprístupnené aj výstavy v spoločenskej sále. V tomto roku sa mohli návštevníci pokochať výstavou močenských krojov a pracovného náradia, včelárskou výstavou, výstavou leteckých fotografií obce, výstavou Dary zeme alebo výstavkou ručných prác.

Popoludní starosta obce Roman Urbánik spolu s predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja Milanom Belicom slávnostne otvoril program 15. ročníka Dní obce Močenok. Ako prvý sa v programe predstavil folklórny súbor Jaročan z Jarku, ktorý si pripravil pre divákov dva vstupy. Potom patrilo pódium speváckej skupine Kráľovanky z Hornej Kráľovej, ktoré sprevádzala cimbalová muzika pod vedením Mária Kotlára. „Atmosféra je vynikajúca. Máte to na vysokej profesionálnej úrovni, to sa ani nedá vypovedať, skoro ako v meste. Pódium, mikrofóny, úžasná atmosféra... Dole klobúk. Ako obyčajne. Veľmi dobre sa nám vystupovalo, ďakujeme,“ vyjadrila vďačnosť vedúca FS Kráľovanky Mária Lalúchová.

V prestávke programu boli vyhodnotené súťaže. Ako prvá bola vyhodnotená súťaž detí o najkrajšie tekvicové strašidielko. Všetky nápady na strašidlá boli zaujímavé a kreatívne. Najkrajšie strašidielko mal však podľa nezávislej návštevníckej poroty Štefan Horňák. Nasledovalo vyhodnotenie VI. ročníka súťaže o najlepší smatankový koláč. V tomto roku napieklo 9 gazdiniek fantastické typické močenské smotanové koláče. Porota pod vedením skúsenej kuchárky Vladimíry Lenčéšovej mala mimoriadne ťažkú úlohu vybrať z nich jeden. Napokon sa zhodli na koláči Márie Režovej, ktorá sa súťaže zúčastňuje pravidelne. „Som prekvapená, lebo som to nečakala. Nejako sa mi to tentoraz ani moc nedarilo. Ale ono to tak je, že keď to človek veľmi chce dobré, tak vtedy sa to nedarí. Teším sa. Prvé miesto môže byť len jedno, ale ja si myslím, že všetky tie koláče boli určite dobré,“ myslí si Mária Režová.

Vyhodnotenia súťaže vo varení guláša Močenský kotlík sa zúčastnili zástupcovia všetkých družstiev. Porota hodnotila 18 gulášov a jedno družstvo varilo kapustnicu. Guláše boli podľa slov predsedu hodnotiacej komisie Jaroslava Hrušku dobré a kvalitné. Veľmi ťažko sa komisii vyberali 3 najlepšie. Napokon sa však zhodla na poradí, v ktorom 3. miesto v tomto roku získal nováčik v súťaži Základná škola Močenok. „Asi nemám slov na ten pocit, ktorý vo mne teraz vrie. Zúčastnili sme sa prvýkrát na tomto Močenskom kotlíku a hneď 3. miesto – to je niečo fantastické. Mal som skvelý tím, to sa musím priznať, skvelé ingrediencie a hlavne skvelú chuť dať tomu dušu,“ tešil sa z úspechu riaditeľ školy Eduard Lacko. Na druhom mieste sa rovnako ako v minulom roku umiestnilo družstvo Barcelona. „Sme tu štvrtý rok a hlavne ide o to, aby sme sa tu všetci stretli, spolu si niečo zajedli, vypili, hlavne dobrá atmosféra aby bola. Druhé miesto tak ako minulý rok, takže veľká spokojnosť. Šéfkuchár Roman Judák navaril veľmi dobrý guláš a sme spokojní – za to 2. miesto aj za tú skvelú atmosféru, ktorá sa tu vytvorila vďaka obci – a dúfam, že aj na budúci rok sa takto všetci stretneme a hlavne v zdraví,“ zaželal si zástupca Barcelony Miloš Bleho.  

Prvé miesto obhájili minuloroční víťazi – Pálenica Močenok, ktorí dokázali, že varia výborný guláš, pretože v tomto roku hodnotila guláše úplne iná porota ako v minulom roku a opäť dokázali, že patria medzi najlepších. „Je to prekvapenie. Obhajoba bola veľmi ťažká, ale máme výborný tím. Do budúceho roka tá robota bude ešte ťažšia, lebo mužstiev pribúda. Ja dúfam, že do budúceho roka to bude zase také podobné miesto,“ trúfa si aj na budúci rok na popredné umiestnenie Tomáš Holota z tímu Pálenice.

Program ďalej pokračoval druhým vstupom folklórneho súboru Jaročan s pásmom piesní, tancov a obyčajov. „Prišli sme do Močenka na tieto krásne slávnosti a bolo to veľmi pekné. Atmosféra úžasná. Ľudia to berú. Komunikácia medzi vystupujúcimi a medzi divákmi je veľmi úžasná a tu bola ozaj úžasná. My sme dali 2 vstupy – tradičné piesne z Jarku, dali sme Dupanie zeme a potom druhé vystúpenie sme dali oberačku,“ objasnil vedúci súboru Jaročan Jozef Tököly.

Záver folklórnej časti programu patril folklórnemu súboru Lipina z Vracova. Hostia z družobnej moravskej obce predstavili návštevníkom podujatia svoje typické kroje a zaspievali piesne z Vracova. „Je tu krásna atmosféra, krásni ľudia a myslím, že ani ten momentálny dážď nemôže pokaziť atmosféru. Je tu krásne prostredie, vynikajúce zázemie, krásne je tu o nás postarané. Veľmi sa nám tu páči. Sme radi, že sme mohli prísť a niečo málo ukázať,“ povedal nám zakladateľ a šéf súboru Miroslav Glac. V hľadisku pod stanmi sedelo napriek nie práve ideálnemu počasiu množstvo ľudí, ktorí sa dobre bavili. Ochutnali guláše, debatovali s priateľmi a vychutnávali si jednotlivé vystúpenia hudobných hostí. „Muzička je dobrá, vystúpenia sú dobré. Veľká obrazovka – to je super výmysel, krásne vidíme a počujeme a vôbec, atmosféra je super,“ potvrdila návštevníčka Mária Kubicová. „Výborne tu je, atmosféra je dobrá. Bol som aj na guláš a bol výborný,“ pridal sa aj Michal Varga. Medzi návštevníkmi si vychutnávali slávnostnú atmosféru aj zástupcovia samospráv susedných obcí, predstavitelia štátnej správy alebo sponzori a priatelia tohto podujatia. „Mám pocit, že tu ten záujem o kultúru je, a určite má význam takéto podujatia organizovať a my to preto podporujeme. Tu nejde len o to, že dostáva napríklad priestor folklór. Je to proste o ľuďoch, lebo zdá sa mi, že ľudia začínajú byť takí izolovaní, že proste sa uzatvárajú do seba. Mladí, internet, proste si vytvárajú ten virtuálny svet a tých ľudí proste treba dostať na jedno miesto, aby sa mohli aj porozprávať,“ myslí si predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica. Podvečer po dažďovej prehánke už patril úplne inému žánru. Predstavila sa hudobná skupina Lekra s repertoárom čerpajúcim z ľudovej hudby, ale s mimoriadne súčasným zvukom. Podľa slov lídra skupiny Ľubomíra Kováčika si repertoár tvoria sami. Čerpajú z ľudových piesní, ktorým dávajú nový imidž. Po rockovom koncerte Lekry sa žáner na pódiu opäť zmenil. Prišli dychovkári z Moravy, ktorí zaujali najprv krásnymi krojmi a hneď potom aj umeleckým prejavom. Dychová hudba Boršičanka hrala pre všetkých návštevníkov ľudovú zábavu až do nočných hodín. Prekvapením bolo, že v nej pôsobia aj Slováci. „Ja mám v kapele tretinu muzikantov zo Slovenska. Mám tam niekoľko hráčov aj z bratislavskej posádky, od pána prezidenta z hradnej stráže, no a chlapcov z okolia Trenčína. Oni prinášajú vašu muziku k nám a my zasa radi jazdíme sem,“ prezradil kapelník Boršičanky Antonín Koníček. Sobotňajší program 15. ročníka Dní obce Močenok sa tak skončil tónmi ľudových piesní a návštevníkov i organizátorov čakal už iba nedeľný program.

 

Nedeľné počasie neprialo zábave

Nedeľné dopoludnie patrilo slávnostnej svätej omši v kaplnke sv. Kríža, ktorá sa konala pri príležitosti slávenia sviatku povýšenia svätého Kríža. Omšu celebroval Ľuboš Mihálka, kaplán farnosti Nemšová. Popoludňajší program mal patriť futbalu a programu v areáli obecného úradu. Prudký dážď však snaženie organizátorov a účinkujúcich nechal vyjsť navnivoč a celý popoludňajší nedeľný program musel kvôli zlému počasiu starosta obce zrušiť. „Máme za sebou 15. ročník Dní obce, ktoré organizujeme pri príležitosti sviatku Povýšenia sv. Kríža. V tomto roku sme pripravili bohatý kultúrny program, množstvo sprievodných podujatí, pripravili sme aj nejaké novinky v súvislosti s privítaním najmenších občanov našej obce a, samozrejme, tá príprava, ktorá trvala niekoľko mesiacov, pretože zorganizovať takéto podujatie nie je možné za deň, za týždeň, vyvrcholila hlavne v sobotu, kedy bol ten nosný program celého podujatia. Mne v tejto chvíli prináleží poďakovať sa všetkým tým, ktorí Dni obce Močenok v roku 2017 pripravovali, poďakovať účinkujúcim, súťažným družstvám, ktoré varili guláše, šikovným gazdinkám, ktoré piekli smatankové koláče, sponzorom, hosťom a všetkým mojim spolupracovníkom. Napriek počasiu, ktoré v tomto roku naozaj s nami zacvičilo od prudkého vetra cez niekoľko dažďov, si myslím, že všetko to, čo sme mohli a mali splniť, sa nám aj podarilo naplniť a ľudia najmä v sobotu odchádzali z areálu obecného úradu spokojní,“ zhodnotil starosta obce Roman Urbánik.

  • Sobotný program Dní obce Močenok pokračoval aj napriek upršanému ránu

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top