Titulka   >  Video reportáže
publikované: 23.02.2017 10:38  //  aktualizácia: 31.05.2017 12:33  //  zobrazené: 1376

Autorská výstava drevorezby Tibora Lešša

Tibor Leššzískal ocenenie Národného osvetového centra

Generálny riaditeľ Národného osvetového centra Jaroslav Mendeludelil rezbárovi z Močenka Tiborovi Leššovi cenu za jeho diela. Ocenenie v podobe medaily nazvanej Pocta svätého Gorazdasi Tibor Lešš prevzal počas vernisáže svojej prvej autorskej výstavy. Tá sa konala vo štvrtok 16. februára 2017 v priestorochKrajského osvetového strediska v Nitre.Expozícia mala názov Ukryté v dreve.Bola pripravená pri príležitosti životného jubilea močenského umelca.„Je to morálne ocenenie a, samozrejme, nie všetky návrhy prejdú. Myslím si, že v tomto prípade to tak nemohlo byť, pretože práca pána Tibora Lešša je zjavne pekná, pozitívna a zaujímavá pre všetkých,“ vysvetlil dôvody udelenia ocenenia Jaroslav Mendel. Pocta svätého Gorazda je jedno z najvyšších ocenení, aké môže umelec dostať. „Je to pre mňa veľké prekvapenie, vôbec som s takým niečím nerátal a mám z toho veľmi veľkú radosť. Chcel by som ale povedať, že ešte nekončím, ešte mám jeden cieľ, ten najvyšší – je to Poľsko, celosvetová výstava, už vlani som sa tam skoro dostal a tento rok sa pokúsim, keď nie, na rok tam pôjdem určite,“ popísal svoje prekvapenie z vyznamenania Tibor Lešš.

Okrem tejto ceny dostal Tibor Lešš od riaditeľky Krajského osvetového strediska v Nitre Daniely Gundovej Ďakovný list. „Dnes sme všetci v KOS tak trošku dojatí, pretože sa nám podarilo získať nádhernú výstavu úžasného človeka, pána Tibora Lešša, ktorý žije a tvorí, ako sám hovorí, pre obec Močenok. Ja však musím k tomu podotknúť, že netvorí len pre obec Močenok, ale tvorí aj pre celé Slovensko a tvorí aj pre zahraničie. Dôkazom toho je rozsiahla výstava, ktorá sa nachádza v našej výstavnej sále, a dôkazom toho sú aj ocenenia, ktoré pán Lešš doteraz získal a ktoré získal aj dnes,“ zdôraznila celoslovenský význam diel rezbára z Močenka Daniela Gundová. Poďakovanie Tiborovi Leššovi za jeho prácu vyjadril aj zástupcastarostu Močenka Peter Sýkora:„Tiborovi ďakujeme za to, čo robí. Jeho diela poznajú ľudia v Močenku a poznajú ich aj v zahraničí, dáva do toho kus srdca. Keď sa popozeráme okolo, vidíme, že je to o živote a ten život je krásny tak, ako ho vidí Tibor.“

Návštevníci expozície si mohli pozrieť niekoľko desiatok jeho diel. Tibor Lešš bol spokojný s ich nainštalovaním na výstave: „Všetky tieto sochy mám doma a keď sú v kope, tak tonie je tak krásne, ako pekne to tu spravili. Ďakujem im za to. Ďakujem aj obecnému úradu, ktorý mi poskytol auto, lebo do môjho by to všetko nevošlo, aby sme mohli preniesť sochy. Veľmi pekne ďakujem, že chodia na takéto rôzne výstavy a súťaže so mnou.“Kurátorkou výstavy bola Eva Lehoťáková. „Beriem to ako česť, že som mohla byť kurátorkou práve tomuto autorovi a porozprávať aspoň stručne o jeho tvorbe. Drevo, drevorezby, drevené plastiky mi vždy boli aj sú veľmi blízke. Tieto jeho diela rozprávajú sami za seba, sú plné zážitkov, životných skúseností, emócií, citu, lásky, vzťahu a v nemalej miere aj tej rezbárskej zručnosti,“ zhodnotila tvorbu močenského rezbára Eva Lehoťáková.

Močenského rezbára prišla na výstavu podporiť široká rodina. V rezbárskom umení ho celé roky podporuje najmä manželka Anna. „Debatujeme o tom a veľakrát ma zavolá, aby som sa pozrela, aby som skomentovala, pokritizovala, a tak som taký slabý poradca. Ja som veľmi rada, že sa venuje takémuto koníčku, pretože je to obohatenie celej rodiny. Som strašne šťastná, že sa mu dostalo takejto pocty k jeho výročiu a že mu to Krajské osvetové stredisko v Nitre pripravilo,“ popísala svoju radosť umelcova manželka.

Tibor Lešš vytvoril za viac ako štvrťstoročie asi 2 500 väčších či menších drevorezieb. Jeho dieloje zapísané aj v Zlatom fonde Slovenskej republiky.

  • Autorská výstava drevorezby Tibora Lešša

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top